Ásrún Magnúsdóttir (IS): LISTENING PARTY

21. 9., 22. 9., 23. 9.,18:00, predstava (60′) @ Velika &TD

Listening Party zabava je na pozornici čiji je domaćin skupina tinejdžera koji žele među sobom i s vama podijeliti svoju omiljenu glazbu. Druže se i slušaju glazbu slaveći jedni druge i to što su tinejdžeri. Možda zapjevaju, zaplešu ili ispričaju kakvu priču. Listening Party bavi se slušanjem; slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera. Ovaj je projekt nastao u suradnji sa zagrebačkim tinejdžerima i jedinstvena je prilika za druženje s dobnom skupinom koju se često krivo shvaća, ali i za povratak u vrijeme koje je, za većinu nas, već odavno prošlo svršeno. Svi ste pozvani, no upamtite – večeras je njihova fešta!

Ásrún Magnúsdóttir je plesačica, koreografkinja i izvođačica. U svojim se radovima bavi proširivanjem dominantnih modusa plesa i koreografije. Trenutno je zanima rad s ljudima koji nisu promišljali ples ni plesanje te pokušava nevidljive koreografije učiniti vidljivima. Ima puno iskustva u radu s različitim skupinama kao što su tinejdžeri, djeca, lokalna zajednica… Za rad Listening Party Ásrún Magnúsdóttir nominirana je za koreografkinju godine na Icelandic Theatre Awards.

Autorica: Ásrún Magnúsdóttir

Izvođači/ce i koautori/ce: zagrebački tinejdžeri

Potporu umjetnici omogućio je apap-Performing Europe 2020, projekt sufinanciran sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije. Projekt je ostvaren uz potporu Lókal & RDF-a u sklopu programa Into the City onto the Stage, koji financira islandsko Ministarstvo kulture i obrazovanja te Urban Heata, koji financira Europska unija.

1. Od čega biste se oprostili/pozdravili u društvenom i političkom kontekstu vašeg grada i države??

Oprostila bih se od beskućništva, hijerarhije, klasnih podjela, rasizma, trgovina i restorana namijenjenih turistima

2. Što biste naveli kao primjer dobre prakse u kulturnog politici vašeg grada i države? Kakav je utjecaj provedba tih praksi imala na kulturnu scenu u vašem gradu i državi?

Umjetnost i kultura u islandskom se društvu cijene i mnogi od nas umjetnika možemo živjeti od umjetnosti. Imamo pristup izvorima financiranja (naravno, tih bi mogućnosti trebalo biti više) te možemo biti samoodrživi. Na umjetničkoj sceni postoji solidarnost, a gradske i državne vlasti omogućuju društvu da misli kako su umjetnost i kultura važni za svakoga. U Reykjavíku postoje brojni festivali – plesni, književni, glazbeni, filmski, i mnogi drugi. To je sjajno za lokalno stanovništvo. Svatko je u mogućnosti pronaći ono što mu se sviđa i što ga inspirira.