M. Andrijašević, L. Bouharaoua, L. Grahek, S. Perić, A. Z. Stolica, D. Šeparović, J. J. Žmak (HR): EMOTIVNO MAPIRANJE &TD-A

20.9., 18:00 @ književne instalacije – otvorenje, SC- sve posvuda

Studentski centar jedan je od centralnih toposa svakoga zagrebačkog studenta i studentice. Objedinjavanjem nekoliko funkcija prijeko potrebnih studentima, od prehrane preko kulture do honorarnoga rada, SC je neizbježno referentno mjesto studentske svakodnevice. Tako, Teatar &TD kao kulturni dio tog sklopa, zauzima krucijalno mjesto u kazališnoj slici grada Zagreba. Od “kultnih” sedamdesetih godina do danas, Teatar &TD bio je utočište drugih i drugačijih kazališnih poetika, mjesto eksperimenta, prostor za autor(ic)e na početku karijere. Osim što su preko i iza njegove pozornice prošli brojni redatelji, dramaturzi, izvođači, u njegovim su gledalištima odgajane i generacije gledatelja. Tijekom godina, neki su od njih postali aktivni akteri zagrebačke kulturne scene.

Angažirajući šestoro autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, koji su dio svojeg obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, da napišu šest site specific priča, ovaj projekt želi uspostaviti vezu između intimnih relacija koje svi stvaramo s određenim prostorima i njihovoga javnog obznanjivanja. Baveći se svojim ili tuđim gledateljskim iskustvima, odabrani će pisci i spisateljice stvoriti nove narative koji će potom, umjesto ukoričeni, biti postavljeni u javnim prostorima u Teatru &TD i oko njega. Kroz takav oblik javne intervencije otvorit će se prostor za refleksiju o kolektivnom sjećanju na to kazalište te će ga se mapirati iz slabo tretirane perspektive potreba publike. Također, instalacije će omogućiti manifestiranje inače skrivenog znanja te oprimjeriti višestrukost realnosti kazališnih publika.

 

Autori:

Marija Andrijašević rođena je 1984. u Splitu. Diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2015. Za rukopis Davide, svašta su mi radili nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. Objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Njena je poezija uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana Voci di donne della ex Jugoslavia te prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. 2018. primila je godišnju stipendiju Ministarstva kulture za još neobjavljeni prvi roman (radnoga naslova) Grad na vodi.

Luiza Bouharaoua prevoditeljica je i spisateljica. Radi u Skribonautima. Kratke priče objavljivala je u The Split Mindu, Fantomu slobode, Kritičnoj masi, Nemi i na Trećem programu Hrvatskog radija. Uvrštena je u zbornik Izvan koridora – najbolja kratka priča (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Dobitnica je nagrade Ulaznica i nagrade Prozak.

Lana Grahek rođena je 1989. u Zagrebu, gdje trenutačno živi i radi kao freelance grafička dizajnerica. Diplomirala na Studiju dizajna u Zagrebu, smjer Vizualne komunikacije. Članica Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 2014. stalna suradnica Kulture promjene i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Sana Perić rođena je 1980. u Splitu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bavi se pisanjem za koje je 2008. godine nagrađena na festivalu književnosti u novim medijima Galovićeva jesen. Odabrana proza objavljena joj je u časopisima Zarez, Libra Libera, Nepokoreni grad, Rad, Stvar te na portalu Muf. Radi u sektoru produkcije filmskih festivala te kao prevoditeljica.

Ante Zlatko Stolica rođen je 1985. u Splitu, odrastao je na Sućidru. Živi u Bistri, radi u Zagrebu. Piše i snima filmove.

Darko Šeparović rođen je 1987. u Veloj Luci. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis zbirke pjesama osvojio je nagradu Na vrh jezika 2015., a za rukopis romana nagradu Drago Gervais 2017. Jedan je od pokretača programa Tko čita? namijenjenog mlađim autorima/cama i projekta Zaron. Objavio je zbirku pjesama Autopilot (Algoritam, 2015.), a uskoro mu iz tiska izlazi roman Krvotok (Gradska knjižnica Rijeka, 2018.). Posjeduje dozvolu za voditelja brodice.

Jasna Jasna Žmak rođena je u Puli, a živi Zagrebu. Radi kao dramatičarka, spisateljica,
scenaristica i dramaturginja. Diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje trenutno radi kao asistentica. Objavila jednu proznu knjigu (Moja ti, Profil, 2015.), više kratkih priča i kritičkih tekstova.

Koncept: Jasna Jasna Žmak in collaboration with Culture of Change/Ganz

Vizualni identitet: Lana Grahek

Installation is realised within the project Ganz nova publika, funded by audience development program of Croatian Ministry of Culture. Part of apap- Performing Europe 2020 (audience development lab), co-funded by the Creative
Europe Programme of the European Union.