Dođite na Posljednji Ganz novi festival u SC-u

Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, održat će se od 20. do 23. rujna u Studentskom centru. Ulaz na sve programe je besplatan. 

Osmo i posljednje Ganz novo izdanje ponovo je udružilo umjetničke snage s Dance_Inn Autumn festivalom koji se fokusira na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art, a spajamo se i s proslavom 10. rođendana umjetničke organizacije Kik Melone.

39 umjetnika iz 9 zemalja (Austrije, Hrvatske, Islanda, Japana, Kanade, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske) svoje će umjetničke priče ispričati kroz 16 izvedbi, 2 radionice, instalaciju, projekciju i dvodnevnu izvedbenu konferenciju.

Ganz, koji je dva puta nominiran kao jedan od pet najboljih hrvatskih kazališnih festivala (Nominacije za Teatar.hr Nagradu publike 2013. i 2015.), ove godine održava se posljednji put. Naime, Sanacijska uprava SC-a krajem srpnja smijenila je Natašu Rajković, voditeljicu Kulture SC-a, autoricu programske koncepcije „Kultura promjene“, u sklopu koje je Ganz, kao i drugi brojni projekti, nastao i prema kojoj je osmišljen i realiziran. Vizuale za osmo, posljednje izdanje Ganza, dizajnirali su mladi dizajneri Miran Bašić i Otto Kušec, poznatiji kao 2dizajnera, u suradnji s Kulturom promjene. Ganz na svojim promotivnim materijalima priča sedam svjetskih jezika, jezika zemalja čije su kulturne institucije i fondacije u proteklih 8 godina podržavale rad Ganz novog festivala. To su zemlje, poput Islanda, koje svoju kulturu i umjetnost cijene i visoko vrednuju, naglasila je umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov.

Festival u četvrtak, 20. rujna, otvara program Emotivno mapiranje &TD-a u kojem će šestero autor/ica mlađe generacije koji su u Zagreb došli zbog studija, a koji su dio svojega obrazovanja proveli na stolicama &TD-a, predstaviti šest site specific priča, odnosno književnih instalacija. Ovim projektom želi se uspostaviti veza između intimnih relacija koje svi stvaramo s određenim prostorima i njihova javnoga obznanjivanja.

Dance_Inn Autumn 2018., mini pop up festival, donosi predstavu Turning solo, nastavak serije radova kojima isključivo pomoću tijela te pokreta koreografkinja Isabelle Schad portretira izvođače kanalizirajući njihove osobne ritmove i energije u fiksirane koreografije. U ovoj izvedbi, minimalistička studija pokreta malo pomalo postaje pravi dragulj, skulptura u okretu, koreografirani portret plesačice Naïme Ferré.

Islandska umjetnica Ásrún Magnúsdóttir poziva na izvedbu Listening party koja se bavi slušanjem glazbe i slušanjem tinejdžera. Projekt nastaje u suradnji s 30-ak zagrebačkih tinejdžera i jedinstvena je prilika za druženje s dobnom skupinom koju se često krivo shvaća, ali i za povratak u vrijeme koje je, za većinu nas, odavno prošlo svršeno. Poziv za sudjelovanje na radionici i u izvedbama predstava još uvijek je otvoren za mlade od 13 do 17 godina, stoga nam se javite na ganznovifestival@gmail.com.

Prijave su otvorene i za još jedan Ganzov edukativni projekt – radionicu kanadsko-islandske umjetnice Angele Rawlings pod nazivom Aktiviranje geopoetičnog. Autorica poziva sve zainteresirane umjetnike ili ljubitelje umjetnosti na petodnevno istraživanje geopoetike kao sjecišta skladanja, zvukovne poezije, akustične ekologije, glasovne/zvukovne improvizacije i razgovora s određenim mjestima. Dodatne informacije na edukultura.sc@gmail.com.

Predstava Michikazua Matsunea  Goodbye  temelji se na oproštajnim pismima raznih ljudi napisanima iz različitih pobuda – između ostalih, pismu koje je carica Marija Terezija dala svojoj kćeri Mariji Antoaneti na dan kad je ova odlazila u Francusku, pismu koje je slijepi čovjek napisao svome uginulom psu vodiču, pismu kamikaze svojoj djeci sročenom prije odlaska na zadatak, oproštajnom pismu Kurta Cobaina. Kombinirajući čitanje i ples, predstava Goodbye priča priču o intimnim odnosima, ljubavi i zavrzlamama, čitanju između redaka.

A na Ganz nam stiže i hvaljena i nagrađivana Things Easily Forgotten, intimna predstava za samo pet članova publike. Xavier Bobés, španjolski umjetnik, u intimnom okruženju dnevne sobe, poput mađioničara ili medija, vodi nas na putovanje kroz vrijeme, podsjećajući nas da je povijest sazdana od svakodnevice, a ne samo od velikih i važnih događaja.

U sklopu Ganzove programske linije najboljih repriznih programa Staro dobro je uvijek ganz novo! ponovno nam stiže i diljem svijeta igrana, hvaljena i nagrađivana predstava Your Majesties Marte Navaridas i Alexa Deutingera. Riječ je o scenskom uprizorenju govora koji je predsjednik Barack Obama održao na dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu. Dvoje umjetnika oživljava predsjednikov govor, ažurira dio svjetske povijesti i iznenađujuće jednostavno ogoljuje političku retoriku te sve zajedno pretvara u zapanjujući ples o ratu, miru i nadi.

Švicarski svestrani umjetnik Daniel Hellmann dolazi na Ganz s predstavom Traumboy koja preispituje dvostruka mjerila hiperseksualiziranoga kapitalističkoga društva u kojem živimo. Ova dvosmislena solo-izvedba potiče gledatelje da preispitaju čemu u seksu teže te da dublje promisle o sebi kao seksualnom biću. Jesu li granice u našem umu tamo gdje ih očekujemo?

Kazališni redatelj i dramaturg Saša Božić na festivalu će predstaviti svoj novi rad u nastajanju Bolji život koji će svoju premijeru doživjeti u listopadu u Teatru &TD. Upustit ćemo se u distopiju zajedništva. Sa znatiželjom želimo progovoriti o krhkosti izvedbe kako bismo ocrtali prazninu i stvorili mitove o tijelima kazališta i tijelima TV spektakla te se pozabavili prolaznošću vremena. Želimo razotkriti pojavnost fikcije na koju nailazimo u neostvarenim maštanjima o tzv., boljem životu, pojasnio je redatelj.

Umjetnički kolektiv Kik Melone povodom 10. godišnjice rada poziva na dvodnevnu izvedbenu konferenciju na temu umjetničkoga rada, zajedništva i kreativnoga preživljavanja, a koju organizira grupa autora/ica: Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia, Silvia Marchig, Josip Maršić, pavleheidler, Iva Nerina Sibila i Jasen Vodenica.

A na trećem izdanje Kulturpunktove Kviz-o-rame izazivamo vas na promišljanje medijske pismenosti i nezavisne kulture u turbulentnim vremenima. Prijave timova s imenom i uz naznaku broja sudionik/ca primamo na fejsu i na mail info@kulturpunkt.hr. Kviz-o-ramu organizira Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt. Koautori kviza su Vatroslav Miloš i Lana Pukanić.

Festival je dio projekta apap-Performing Europe 2020, koji se sufinancira sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Festival se realizira uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Dance on Tour Austria (projekt Tanzquartier Wien-a u suradnji s Austrijskim saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove), Swiss Art Council – Pro Helvetia, a u suradnji s Dance_Inn Autumn 2018., festivalom kazališne  skupine de facto, umjetničkom organizacijom Kik Melone, Kulturpunktom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.